21.04.2014, 03:42 UhrDeutsch | English
Hallo Gast [ Registrierung | Anmelden ]

Neues Thema eröffnen   Neue Antwort erstellen
Vorheriges Thema anzeigen Druckerfreundliche Version Einloggen, um private Nachrichten zu lesen Nächstes Thema anzeigen
Autor Nachricht
libcha
Titel: Suspend trubles on pc  BeitragVerfasst am: 17.04.2010, 14:51 Uhr



Anmeldung: 17. Apr 2010
Beiträge: 7

Hello,
I'm a well-surprised newbie on Kanotix. But this problem is really serious. I can't make the system suspend properly.
The problem is the same everytime - it suspends. But when i try to wake it up (by power button; kbd and mouse wakeup is disabled by bios (or by design)), only the fan and disks turn, but mouse, kbd and screen are completely frozen, so i must do hard restart.
I tried various utils, first echo something > somewere, second uswsusp, third pm-suspend.
The problems is, that all the manuals and solutions around internet are focused on suspending on laptops (some utils try to find out laptop version from hw =-O), but my home-made desktop seems to be unsupported Traurig
However, on ubuntu and winxp suspendig works fine....
Any experiences with suspending debian/kanotix on desktops ?
Thanks very much...
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
libcha
Titel: Suspend trubles on pc  BeitragVerfasst am: 17.04.2010, 14:55 Uhr



Anmeldung: 17. Apr 2010
Beiträge: 7

oh, i forgot to mention my hw: mb asus p5vdc-mx; gc nv fx-5200; proc p4
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
TheOne
Titel: Suspend trubles on pc  BeitragVerfasst am: 17.04.2010, 17:46 Uhr



Anmeldung: 15. Mar 2008
Beiträge: 610

hi libcha,

first welcome to Kanotix Sehr glücklich
it is more useful to use the shell command
Code:
infobash -v3
(as user) to get system specs, so post the output here please

btw if you visit the IRC and want to post your specs direct to the channel that works too, if you type /infobash -v

TheOne Winken

_________________
Lenovo ThinkPad X220 | Core i7-2640M 16GB | Hellfire 3.6
FSC Tablet T4220 | Core2 Duo T7250 2GHz 3GB | Intel GMA X3100 | Hellfire 3.6
Clevo M570U | Core2 T7200 2GHz 2GB | Geforce Go 7950gtx | Hellfire 3.2
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
libcha
Titel:   BeitragVerfasst am: 17.04.2010, 22:46 Uhr



Anmeldung: 17. Apr 2010
Beiträge: 7

# infobash -v
Host/Kernel/OS "princezna" running Linux 2.6.32-9-generic i686 [ Kanotix Excalibur 20091227-18:37 ]
CPU Info (1) Intel Pentium 4 clocked at [ 2800.088 MHz ]
(2) Intel Pentium 4 clocked at [ 2800.088 MHz ]
Videocard ATI RV280 [Radeon 9200 PRO] [ ]
Processes 131 | Uptime 1min | Memory 123.9/2012.7MB | HDD Size 81GB (84%used) | Client Shell | Infobash v2.67.1
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
Kano
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.04.2010, 01:11 Uhr



Anmeldung: 17. Dez 2003
Beiträge: 16176

You should not run that tool as root. Btw. you can not do much, basically only a kernel update, maybe even try the .33 test kernel you find here:

http://kanotix.com/files/kernel/33/

It's a tar.gz with install.sh script to be used. Do NOT try suspend to disk, only supend to ram.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
libcha
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.04.2010, 12:29 Uhr



Anmeldung: 17. Apr 2010
Beiträge: 7

What means i cannot do much ?
a) it's a small mistake about eg. a video driver, which doesnt cause only black screen, but complete computer freeze
b) it demands hundreds of shell script lines to make it func
c) it is allmost hopeless
..?

hibernating to disk is without problems (eg with s2disk, or kpowersave, which btw uses s2disk), but slow for me.

ok, i'll try the 33 kernel, but i'm looking forward to build my own 34rc4 kernel.
in that case, what settings shall i focus on ?
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
TheOne
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.04.2010, 14:03 Uhr



Anmeldung: 15. Mar 2008
Beiträge: 610

Hi libcha,

try out some different Kernels. I remember s2ram with 2.6.32-9 didn't work for me too. In contrast 2.6.32-13 works really good. On a different machine i use the 33 which suspend just as well.

Cheers TheOne Winken

_________________
Lenovo ThinkPad X220 | Core i7-2640M 16GB | Hellfire 3.6
FSC Tablet T4220 | Core2 Duo T7250 2GHz 3GB | Intel GMA X3100 | Hellfire 3.6
Clevo M570U | Core2 T7200 2GHz 2GB | Geforce Go 7950gtx | Hellfire 3.2
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
libcha
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.04.2010, 22:48 Uhr



Anmeldung: 17. Apr 2010
Beiträge: 7

So I tried the 33-2-ck1 kernel from Kano, run s2ram with all possible hackout parameters, and the error seems all the same...
I'm quite tired from how it doesn't work Traurig

Is there a way to debug this ?
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
Kano
Titel:   BeitragVerfasst am: 19.04.2010, 01:35 Uhr



Anmeldung: 17. Dez 2003
Beiträge: 16176

Sorry, i do not use suspend normally, no laptop here. But you should definitely disable suspend 2 disk when you dual/multiboot. As when you boot the "wrong" system after wakeup then data loss is very likely. Use S2D only when it is 100% clear that you will resume from the same partition as you suspended it. Maybe you have to use another distro, no idea.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
libcha
Titel:   BeitragVerfasst am: 19.04.2010, 19:22 Uhr



Anmeldung: 17. Apr 2010
Beiträge: 7

I'm sad about changing distro, Ktx is for me very good surprise - it's well configured and easytouse just after install. Only the suspending... The last thing is to try another graphics card, it may func, if there is no fatal mistake.

After s2disk - it didnt happen for me yet to boot the wrong system - or i did it intentionally, but nothing bad happened. Etx2fsd does nothing with linux partition, and linux sees the xp ntfs partition with hibernated system locked.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
libcha
Titel:   BeitragVerfasst am: 04.05.2010, 23:21 Uhr



Anmeldung: 17. Apr 2010
Beiträge: 7

WOW, changes Smilie
It wasn't possible to suspend even on other linux systems, like ubuntu...
I changed somehow (randomly Smilie ) BIOS setting and it works now fine Smilie
So... solved. Sorry for clueless disturb...
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
Beiträge vom vorherigen Thema anzeigen:     
Gehe zu:  
Alle Zeiten sind GMT + 1 Stunde
Neues Thema eröffnen   Neue Antwort erstellen
Vorheriges Thema anzeigen Druckerfreundliche Version Einloggen, um private Nachrichten zu lesen Nächstes Thema anzeigen
PNphpBB2 © 2003-2007 
 
Deutsch | English
Logos and trademarks are the property of their respective owners, comments are property of their posters, the rest is © 2004 - 2006 by Jörg Schirottke (Kano).
Consult Impressum and Legal Terms for details. Kanotix is Free Software released under the GNU/GPL license.
This CMS is powered by PostNuke, all themes used at this site are released under the GNU/GPL license. designed and hosted by w3you. Our web server is running on Kanotix64-2006.