23.01.2021, 03:44 UhrDeutsch | English
Hallo Gast [ Registrierung | Anmelden ]

Neues Thema eröffnen   Neue Antwort erstellen
Vorheriges Thema anzeigen Druckerfreundliche Version Einloggen, um private Nachrichten zu lesen Nächstes Thema anzeigen
Autor Nachricht
markb
Titel: RE: Works now.. and I don  BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 01:02 Uhr



Anmeldung: 09. Aug 2004
Beiträge: 121
Wohnort: Brisbane Australia
I've upgraded repeatedly and followed all the advice here but my print system remains dead. Everytime I enter the KDE printers section in control center it reports an error "Connection to CUPS server failed. Check that the CUPS server is correctly installed and running. Error: host not found". Changing the host field to localhost in Cups Server under Print Manager just gives a different error: "Connection to CUPS server failed. Check that the CUPS server is correctly installed and running. Error: the IPP request failed for an unknown reason". Trying to configure the Print Server results in an error popup complaining about a heap of configuration options not understood by kcontrol. It just seems that something is horribly now broken between cups and kde? I don't understand how this can get broken in sid for so many days and not get fixed by now?

I tried to configure my printer directly pointing my browser at localhost:631 but the dialog prompts me for "cups" user password which does not look right? And configuring the printer outside of KDE can't be a proper solution.

Have the rest of you all got your printers going again?
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
clubex
Titel:   BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 01:50 Uhr



Anmeldung: 30. Nov 2005
Beiträge: 91

markb I have similar reports when attempting to print after a cold boot.

The only remedy I have found is to reinstall the printer driver and restart the
server. I have to do this after every reboot.

I've examined all the CUPS config files after a reboot (ie printer won't work)
and after reinstalling the driver (ie. printer works) and can find no difference
between them.

BUT MOST SIGNICANTLY I have observed that after a reboot I have no
/dev/lp0 but after reinstalling the printer driver I find that a /dev/lp0 has been
created.

Although I have a permanently connected parallel port printer I suspect a problem
with udev.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
greybeard
Titel: RE: Works now.. and I don  BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 02:07 Uhr



Anmeldung: 03. Jan 2006
Beiträge: 10

markb

I think I've tried everything here and no success. I have seen that same message from kprinter. I don't usually use KDE so I tried configuring everything from the web interface for cups. I logged in as root. I can remove and install printers. Everything looks fine until I try the "print a test page". It queues the page and changes the status to "printer is offline".

I was able to print a postscript file with a rather long command line that bypassed cups.

I have tried dist-upgrade twice. Once leaving the old cups conf and the second time allowing the cups conf to be updated. I have tried purging cups and then reinstalling. No luck.

I have reinstalled a partition image I made before my latest "dist-upgrade" and I can print again using the old cups. Of course this ends dist-upgrades for me until this problem is solved. It is rather frustrating but I guess Debian unstable is just ... unstable.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
drb
Titel:   BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 09:44 Uhr



Anmeldung: 03. Jul 2004
Beiträge: 525

This isn't a general issue. My experience starting with 2005-04 and dist-upgrading most days :

1. Set up printers after installation
2. In March foomatic files changed and unable to 'find' any Samsung printer via localhost:631 but can find it through kde print manager
3. In May, localhost:631 finds some Samsung printers but not mine
3. In May, kde print manager disappeared from menu but can still get to it via control centre
4. In June, first CUPS changes - had to delete and reinstall printers
5. Second CUPS changes - had to delete and reinstall printers as the CUPS means of assignment changes; at this stage I need to have a printer switched on in order to add it (no more usb1, usb2 . .)
6. kde print manager appears back in the menu in one of the kde upgrades

Currently, no print problems at all with my 2 USB printers.

Is the ongoing print problem associated with the starting point? Mine was 2005-04; is it starting with Easter-RC4 or Cebit that's causing the problems? Or, as just noticed on another thread, is this just a parallel port printer problem?

drb

_________________
Kernel 2.6.21-slh-up-7
_____________________
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
anticapitalista
Titel:   BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 10:34 Uhr



Anmeldung: 23. Mai 2005
Beiträge: 174
Wohnort: Greece
Did you do this:
Afterwards you might also change /etc/cups/cups.d/ports.conf this way:
Code:
Listen localhost:631
# Listen /var/run/cups/cups.sock

after re-installing cupsys?

_________________
Philosophers have interpreted the world in many ways; the point is to change it.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
markb
Titel:   BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 11:14 Uhr



Anmeldung: 09. Aug 2004
Beiträge: 121
Wohnort: Brisbane Australia
anticapitalista hat folgendes geschrieben::
Did you do this:
Afterwards you might also change /etc/cups/cups.d/ports.conf this way:
Code:
Listen localhost:631
# Listen /var/run/cups/cups.sock

after re-installing cupsys?

Yep. My file had both those lines active. I commented out the file socket but it made no difference.

To drb, mine is a clean Easter RC4 install updated frequently since in the normal manner. I remember the Printer menu item disappearing but have not had an actual problem with my (parallel) printer until a few days ago after an update. Seems to me cups has changed in some new way which KDE needs to re-negotiate?
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
clubex
Titel:   BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 11:38 Uhr



Anmeldung: 30. Nov 2005
Beiträge: 91

Anyone else using a parallel port printer?

If so then after you boot up look in /dev. Do you have a lp0 file?

I don't!!
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
clubex
Titel:   BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 12:58 Uhr



Anmeldung: 30. Nov 2005
Beiträge: 91

OK. I'm getting somewhere!!

Typing lsmod in the console reveals that the lp module is not loaded at boot time.

Typing modprobe lp (as root) brings the printer back online. Hooray!

Now I have to find out howto ensure the lp module is loaded at boot time.

Anyone have a quick rundown on auto loading kernel modules before I start googling?
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
jiro
Titel:   BeitragVerfasst am: 13.06.2006, 14:37 Uhr



Anmeldung: 27. Jun 2005
Beiträge: 258

drb hat folgendes geschrieben::
Is the ongoing print problem associated with the starting point? Mine was 2005-04; is it starting with Easter-RC4 or Cebit that's causing the problems? Or, as just noticed on another thread, is this just a parallel port printer problem?


Not just parallel port: my USB printer does not work. problem seems to be cups or maybe KDE. actually, i have a multifunction scanner/printer and while the printer function does not work and i get cups errors (see my post above) - the scanner function OF THE SAME UNIT (epson cx3200) works fine.

As for starting point: my starting point is Easter-RC2, but I use an older kernel (2.6.15-6-kanotix-1) due to wireless compatibility issues. I dist-upgrade about every day or two.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
craigevil
Titel:   BeitragVerfasst am: 14.06.2006, 08:40 Uhr



Anmeldung: 29. Mar 2005
Beiträge: 96
Wohnort: Terra
hubi to the rescue again . Thanks followed your directions about removing and reinstalling then restarting working fine now.

_________________
Easter Rc4 IceWeasel 2.6.18.3-slh-up-1
How to Learn and Use GNU/Linux
My Debian sources.list
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden Website dieses Benutzers besuchen Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ-Nummer 
Antworten mit Zitat Nach oben
greybeard
Titel:   BeitragVerfasst am: 14.06.2006, 15:09 Uhr



Anmeldung: 03. Jan 2006
Beiträge: 10

I've solved my problem.

I purged cups and reinstalled all packages removed. I am using the new cupsd.conf file.

I turned on debug and looked through the cups error log file. Googling on "LPGETSTATUS returned a port status of 08", I found this forum thread:

http://www.easysw.com/~mike/cups/str.ph ... C0+I0+E0+Q

I couldn't get cups to accept this uri type. So I hand edited printers.conf replacing the "usb://MINOLTA ... blah .. blah" DeviceURI with "file:/dev/usb/lp0".
(Note: only one slash after the "file:") "/dev/usb/lp0" is the location of my USB printer.

I'm not sure why this works but I hope this helps others.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
jiro
Titel:   BeitragVerfasst am: 15.06.2006, 04:31 Uhr



Anmeldung: 27. Jun 2005
Beiträge: 258

greybeard hat folgendes geschrieben::
I've solved my problem.

. . .

I hand edited printers.conf replacing the "usb://MINOLTA ... blah .. blah" DeviceURI with "file:/dev/usb/lp0". (Note: only one slash after the "file:") "/dev/usb/lp0" is the location of my USB printer.

I'm not sure why this works but I hope this helps others.


THANK YOU!!! editing printers.conf did the trick!!!
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
t-bone
Titel:   BeitragVerfasst am: 16.06.2006, 05:52 Uhr



Anmeldung: 12. Sep 2005
Beiträge: 130

Thanks, gardyloo...http://localhost:631/printers/ worked for me! Sehr glücklich

_________________
"All that is not given is lost."
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden Website dieses Benutzers besuchen AIM-Name Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ-Nummer 
Antworten mit Zitat Nach oben
2radical
Titel:   BeitragVerfasst am: 16.06.2006, 22:24 Uhr



Anmeldung: 07. Dez 2005
Beiträge: 369
Wohnort: Port Angeles, Wa. USA
I still can't print. I tried hubi's suggestion & went to install my printer & get an authorization dialog asking for my username & password & I entered root as username & password & it worked. I still couldn't print until I disabled "Set As Local Default" which is now greyed out. I WAS then able to print a test page, but I still get the message when trying to print with Kate. "An error occurred while retrieving the printer list:

Connection to CUPS server failed. Check that the CUPS server is correctly installed and running. Error: host not found"

Local Parallel Printer
Device: parallel:/dev/lp0
URI: ipp:/worldsend:631/printers/EpsonC60
Type: DB driver
Manufacturer: EPSON
Model: Stylus C60
Description: Epson Stylus C60 - CUPS+Gutenprint v5.0.0-rc3 [English]
Server: localhost 631

root@WorldsEnd:/home/joyboy# apt-cache policy cupsys
cupsys:
Installed: 1.2.1-2

I don't know what else to do. This should be in the News section too, I think. Something's definately screwy about this.

_________________
illegitimati non carborundum
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
jiro
Titel:   BeitragVerfasst am: 17.06.2006, 00:58 Uhr



Anmeldung: 27. Jun 2005
Beiträge: 258

maybe try greybeard's suggestion, substituting "parallel" for "usb"
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
2radical
Titel:   BeitragVerfasst am: 17.06.2006, 02:48 Uhr



Anmeldung: 07. Dez 2005
Beiträge: 369
Wohnort: Port Angeles, Wa. USA
jiro:
Do mean to edit the 6th line "DeviceURI parallel:/dev/lp0" to read
"DeviceURI parallel:/dev/parallel/lp0" ? Below is my file. Thanks, kurt

root@WorldsEnd:/home/joyboy# cat /etc/cups/printers.conf
# Printer configuration file for CUPS v1.2.1
# Written by cupsd on 2006-06-16 14:04
<DefaultPrinter EpsonC60>
Info EPSON Stylus C60
Location
DeviceURI parallel:/dev/lp0
State Idle
StateTime 1150491694
Accepting Yes
Shared Yes
JobSheets none none
QuotaPeriod 0
PageLimit 0
KLimit 0
OpPolicy default
ErrorPolicy stop-printer
</Printer>

_________________
illegitimati non carborundum
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
spacepenguin
Titel:   BeitragVerfasst am: 17.06.2006, 02:49 Uhr



Anmeldung: 10. Dez 2004
Beiträge: 597
Wohnort: Schleswig-Holstein
greybeard hat folgendes geschrieben::
So I hand edited printers.conf replacing the "usb://MINOLTA ... blah .. blah" DeviceURI with "file:/dev/usb/lp0".


My hero Smilie The address in my /etc/cups/printer.conf said usb:/dev/usb/lp0. After I replaced "usb" with "file" my printer now works like a charm. Thanks Smilie

_________________
Linux-Userin #213445
LastFM-Musikstatistik für Kanoten
Kanotix, siduction, Kubuntu, antiX
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden Website dieses Benutzers besuchen  
Antworten mit Zitat Nach oben
jiro
Titel:   BeitragVerfasst am: 17.06.2006, 06:18 Uhr



Anmeldung: 27. Jun 2005
Beiträge: 258

2radical hat folgendes geschrieben::
jiro:
Do mean to edit the 6th line "DeviceURI parallel:/dev/lp0" to read
"DeviceURI parallel:/dev/parallel/lp0" ? Below is my file. Thanks, kurt

root@WorldsEnd:/home/joyboy# cat /etc/cups/printers.conf
# Printer configuration file for CUPS v1.2.1
# Written by cupsd on 2006-06-16 14:04
<DefaultPrinter EpsonC60>
Info EPSON Stylus C60
Location
DeviceURI parallel:/dev/lp0

. . .

</Printer>


hmmm... seems like what you can try is to edit that line to read:

DeviceURI file:/dev/lp0
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
2radical
Titel:   BeitragVerfasst am: 17.06.2006, 15:38 Uhr



Anmeldung: 07. Dez 2005
Beiträge: 369
Wohnort: Port Angeles, Wa. USA
Well that didn't work. I tried to print with Kate a small document & while no error messages popped up, nothing happened. It just remains in the job list which I remove. It looks as though I'll have to wait for the appropriate dist-upgrade. I'm currently using KDE 3.5.3. I hope a fix for this happens soon. I've tried everything suggested here. Thanks, kurt

_________________
illegitimati non carborundum
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
neal
Titel:   BeitragVerfasst am: 17.06.2006, 15:55 Uhr



Anmeldung: 21. Feb 2006
Beiträge: 8
Wohnort: Oregon City, OR, USA
2radical,

FWIW, my parallel Epson Color Stylus 640 is printing again after following hubi's directions. Your printers.conf settings appear to be the same as mine. Even after taking notes, I'm not sure exactly what I did - the printer was still balking until I restarted cupsys
/etc/init.d/cupsys restart

Let me know if there is anything on my system you'd like me to check.

EDIT - whatever I did last night did not survive rebooting. I'm back to no printing on my Kanotix machine.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
2radical
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.06.2006, 01:53 Uhr



Anmeldung: 07. Dez 2005
Beiträge: 369
Wohnort: Port Angeles, Wa. USA
After restarting cupsys I received a server-error message when I tried to print
root@WorldsEnd:/home/joyboy# /etc/init.d/cupsys restart
Restarting Common Unix Printing System: cupsd.


A print error occurred. Error message received from system:

cupsdoprint -P 'EpsonC60' -J 'bzpost' -H 'localhost:631' -U 'joyboy' -o ' copies=1 multiple-document-handling=separate-documents-collated-copies orientation-requested=3' '/tmp/kde-joyboy/kdeprint_GD0aXHPm' : execution failed with message:
server-error-service-unavailable

This is crazy. Settings should survive a reboot I would think. I don't know how to fix this

_________________
illegitimati non carborundum
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
clubex
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.06.2006, 13:01 Uhr



Anmeldung: 30. Nov 2005
Beiträge: 91

neal & 2eadical

After reboot do you have a /dev/lp0 file?

I didn't.

So I did "modprobe lp", restarted CIPS and could print OK.

I believe this can be made permanent with "update-modules".
So it should survive a reboot.
I don't know why a /dev/lp0 is not created but the above is a solution
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
schnorrer
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.06.2006, 14:19 Uhr



Anmeldung: 09. Jan 2006
Beiträge: 1720

It is not created on the fly, while USBLP is also loaded. But one other thing happen than, the printers are found, but never connected to the right printer-queue. may be a fault by Cups or Printer-queue.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
2radical
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.06.2006, 16:45 Uhr



Anmeldung: 07. Dez 2005
Beiträge: 369
Wohnort: Port Angeles, Wa. USA
clubex: I did what you suggested twice. The first time didn't work--I had the same server error message trying to print I had been getting. Before trying it the second time, I did "shutdown -r now" THEN tried it again, & now I can print once again. I don't feel like re-booting right now again to see if the changes stuck with the "update-modules" command cause I have stuff I need to get printed, but thanks for the help : } I'm not clear about why I needed to reboot first before entering those commands, but I'm glad it finally worked.

root@WorldsEnd:/home/joyboy# modprobe lp
root@WorldsEnd:/home/joyboy# /etc/init.d/cupsys restart
Restarting Common Unix Printing System: cupsd.
root@WorldsEnd:/home/joyboy# update-modules
root@WorldsEnd:/home/joyboy#

_________________
illegitimati non carborundum
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
clubex
Titel:   BeitragVerfasst am: 18.06.2006, 17:25 Uhr



Anmeldung: 30. Nov 2005
Beiträge: 91

2radical. Glad to be of some help to you.

My system detects my parallel port printer but somehow
doesn't create a /dev/lp0 for it. I don't know why. Perhaps
CUPS isn't teling udev to create /dev/lp0. But I'm just guessing.

I'm on holiday from tomorrow and hopefullly it'll all sorted by the
time I get back.
 
 Benutzer-Profile anzeigen Private Nachricht senden  
Antworten mit Zitat Nach oben
Beiträge vom vorherigen Thema anzeigen:     
Gehe zu:  
Alle Zeiten sind GMT + 1 Stunde
Neues Thema eröffnen   Neue Antwort erstellen
Vorheriges Thema anzeigen Druckerfreundliche Version Einloggen, um private Nachrichten zu lesen Nächstes Thema anzeigen
PNphpBB2 © 2003-2007 
 
Deutsch | English
Logos and trademarks are the property of their respective owners, comments are property of their posters, the rest is © 2004 - 2006 by Jörg Schirottke (Kano).
Consult Impressum and Legal Terms for details. Kanotix is Free Software released under the GNU/GPL license.
This CMS is powered by PostNuke, all themes used at this site are released under the GNU/GPL license. designed and hosted by w3you. Our web server is running on Kanotix64-2006.